Energielabel betekenis voor woningen

energielabel betekenis

Inhoudsopgave

Energielabel betekenis weten van je woning? Het energielabel is afhankelijk van de verbruik van fossiele energie, dat afkomstig is van kolen, olie en aardgas. Het energielabel betekenis voor woningen varieert van A++++ (duurzaam, energieneutraal) tot G (erg onzuinig), wat de behoefte aan fossiele energie aangeeft. Bekijk anders ook: Alle informatie over het energielabel!

De hoeveelheid fossiele energie die jouw woning gebruikt, hangt af van de isolatie, de aanwezige installaties en de compactheid van jouw woning. Een compacte woning heeft relatief weinig buitenmuren en verliest daardoor minder energie. Appartementen en tussenwoningen hebben minder constructies grenzend aan buiten waardoor het energielabel vaak hoger is.

Energielabel A(++++)

Om een energielabel A(++++) te behalen, dient een woning minder dan 160,00 kWh/m2 aan fossiele energie per jaar te verbruiken. Hoe minder de verbruik van fossiele energie, hoe hoger het A label. Een woning met energielabel A wordt daarom beschouwd als zeer goed tot uitstekend. Een woning met het label A++++ wordt beschouwd als volledig duurzaam en is een nul-op-de-meter woning, wat betekent dat het net zoveel duurzame energie opwekt als dat het verbruikt.

De voordelen van een energielabel A(++++):

  • Hogere woningwaarde
  • Gebruik van moderne installaties en isolatie
  • Lagere energiekosten

Een woning met energielabel A beschikt vaak over een (hybride) warmtepomp, HR-beglazing en uitstekende isolatie Meer weten wanneer een woning een energielabel A krijgt? Lees dan dit artikel.

Energielabel B

Een energielabel B duidt op een goede energieprestatie van de woning. Dit label wordt toegekend aan een woning wanneer het verbruik tussen de 161 en 190 kWh/m² per jaar aan fossiele energie zit. Met een energielabel B bevindt de woning zich al dicht bij het energielabel A. Meer over het energielabel B lees je hier!

Bovendien kunnen woningen met een energielabel B in aanmerking komen voor duurzaamheidskorting bepaalde hypotheek verstrekkers. Dit resulteert in een renteverlaging op de hypotheekrente.

Energielabel C

Voor een woning geeft energielabel C aan dat de energieprestatie van de woning redelijk is. Hierbij verbruikt de woning minimaal 291 tot 250 kWh/m² per jaar aan fossiele energie, met een geschatte energierekening per maand tussen de €160 en €350 (prijspeil december 2022). Een energielabel C geeft aan dat de woning een gemiddelde energiezuinigheid heeft, maar er is nog ruimte voor verdere verbeteringen om de behoefte aan fossiele energie te verminderen.

Lees ook: Hoe van energielabel C naar B? 

Energielabel D

Een energielabel D voor een woning geeft aan dat de energieprestatie van de woning matig is. De woning verbruikt hierbij minimaal 251 tot 290 kWh/m² per jaar aan fossiele energie. Een indicatie van de energierekening per maand voor een energielabel D zal tussen de €190 en €380 zitten (prijspeil december 2022).

Hoewel dit al een stuk beter is dan een energielabel G, is er nog steeds ruimte voor verbetering. Een energielabel D kan het gevolg zijn van oude of minder effectieve isolatie en verouderde verwarmings- en ventilatiesystemen. Vaak ontbreekt bij een energielabel D een zonnesysteem, wat het aandeel hernieuwbare energie in je woning kan verhogen. Een hoger aandeel hernieuwbare energie vermindert de afhankelijkheid van je woning van fossiele energie.

Bekijk ook: Duurzaamheidskorting vanaf een energielabel B!

Energielabel E

Een woning met energielabel E markeert het begin van de ‘rode’ energielabel klassen. Een woning met een energielabel E verbruikt jaarlijks tussen de 291 en 335 kWh/m² aan fossiele energie.

Bij een woning met energielabel E zijn verouderde en niet zuinige verwarming- en warmtapwatersysteem aanwezig en beperkte of verouderde isolatie. Daarnaast is er vaak veel enkel glas aanwezig. Daarom zijn er voor een woning met energielabel E, veel energiebesparende maatregelen beschikbaar.

Het treffen van meerdere energiebesparende maatregelen kan ook nog eens extra subsidie van de overheid opleveren. Lees ook: Energielabel E: Betekenis en maatregelen.

Energielabel F

Een energielabel F duidt op een zeer niet zuinige woning, waarin veel warmte verloren gaat. Het is de een-na-laagste energielabel dat een woning kan krijgen. Een woning met een energielabel F verbruikt tussen de 336 en 380 kWh/m² per jaar aan fossiele energie.

Een woning met energielabel F is vaak maar deels geïsoleerd, en heeft veel enkel glas. Hierdoor kan de woning weinig tot geen warmte vasthouden, waardoor er veel gestookt moet worden om op een constante temperatuur te blijven. Wat resulteert in een aanzienlijk hoge energierekening.

Om het energielabel te verhogen kunnen veel energiebesparende maatregelen getroffen worden, meer hier over lees je in deze blog: Energielabel F woning – betekenis en maatregelen

Energielabel G

Een energielabel G geeft aan dat een woning aanzienlijk veel fossiele energie verbruikt. Dit zijn vaak oude huizen met enkel glas, geen spouwmuur, en geen isolatie in het dak en de vloer. Het betreft vaak woningen die als beschermd monument zijn aangemerkt volgens de Erfgoedwet of een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening. Bij dergelijke monumenten is het vaak niet toegestaan om extra isolatiemaatregelen toe te passen, wat resulteert in een laag energielabel.

Een energielabel G betekent dat de woning het minst zuinig is, met een verbruik van minimaal 380 kWh/m² per jaar aan fossiele energie. Om naar bijvoorbeeld een energielabel C te gaan, zijn er veel energiebesparende maatregelen nodig. De indicatie van de energierekening per maand voor een woning met energielabel G zal tussen de €215 en €450 liggen (prijspeil december 2022).

Benieuwd hoe je een hoger label krijgt, bijvoorbeeld C? Lees dan hoe je het energielabel van je woning verhoogt! 

Wat is het laagste energielabel?

Het laagste energielabel dat een woning kan krijgen is energielabel G. Bij dit label verbruikt de woning minimaal 380 kWh/m² per jaar aan fossiele energie. Het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen, kan het fossiele energie verbruikt verminderen.

Energielabel en inschatting hoogte energierekening

Bij een lage energielabel kun je dus een hoger energierekening verwachten. Echter wordt jouw energierekening ook beïnvloedt door het gedrag. Je energierekening wordt hoger als je veel warm water gebruikt en de verwarming veel aan hebt staan. Daarom is er onderscheid gemaakt in onderstaande tabel in laag, gemiddeld en hoog.

Energierekening indicatie per energielabel (prijspeil december 2022)

energielabel-betekenis-indicatie-energierekening

Meteen online energielabel aanvragen

Heeft jouw woning nog geen energielabel, maar heb je deze wel nodig? Bij Prisma Energielabels kun je deze eenvoudig aanvragen. Vul onderstaand aanvraagformulier in en de energieprestatie-adviseur neemt contact met je op met een op maat gemaakte prijs. Bovendien kunnen wij direct een afspraak met je inplannen, en heb je vaak al binnen 5 werkdagen na de opname je energielabel!

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook