Energielabel verhogen? Ontdek onze waardevolle tips

energielabel verhogen

Inhoudsopgave

Energielabel verhogen is tegenwoordig een hot topic onder huiseigenaren. Zo kan een beter energielabel kan leiden tot een hogere woningwaarde en lagere energiekosten. Maar hoe pak je dat aan, je energielabel verbeteren? In dit artikel delen we 6 praktische tips die je helpen om je energielabel te verhogen.

Waar begin je met het energielabel verbeteren?

Het verbeteren van je energielabel begint met inzicht krijgen in de huidige staat van je woning. Bekijk welke onderdelen van je huis het minst energiezuinig zijn en start daar met verbeteringen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  • Vervang enkel glas door HR++ glas: Dit is een van de meest effectieve manieren om warmteverlies tegen te gaan.
  • Isolatie: Denk aan dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Goede isolatie houdt je huis in de winter warm en in de zomer koel.
  • Zonnepanelen: Investeer in zonnepanelen om je eigen duurzame energie op te wekken.
  • Verwarming: Overweeg een zuinige HR-ketel of stap over op een warmtepomp voor een duurzamere verwarming van je huis.

Deze aanpassingen kunnen al een significant verschil maken in je energieverbruik. Onderstaand geven we meer uitleg over elke stap die je kan nemen.

Vloerisolatie en verwarming

Veel warmte gaat vaak verloren via de grond. Door vloerisolatie of bodemisolatie te plaatsen, kun je dit warmteverlies beperken. Daarnaast is het plaatsen van vloerverwarming ook een goede optie, omdat dit jaarlijks 15 tot 20 procent aan energieverbruik kan besparen.

Dit is een oplossing die zichzelf op de lange termijn terugverdient, niet alleen omdat het energieverbruik scheelt, maar ook omdat het de waarde van een koopwoning verhoogt. Hoe hoger de energielabel, hoe meer de woning kan opleveren.

Een voorbeeld van het plaatsen van bodemisolatie is de bodem voorzien van schelpen, PS-korrels of PS-chips. Voordelen van deze vorm van isolatie zijn energiebesparing, hogere vloertemperatuur en een vermindering van luchtvochtigheid in de kruipruimte.

bodemisolatie-parels
Kruipruimte isolatie door middel van parels

Vervang je ketel

Aangezien er steeds meer betere en duurzamere ketels beschikbaar zijn, wordt het onder andere aanbevolen om elke 10 tot 15 jaar je ketel te vervangen. Een hoogrendementsketel of HR-ketel is een goede investering, omdat deze een hoger rendement heeft ten opzichte van een VR- en CR-ketel.

Een HR-ketel is dus zeer energiezuinig. Ze halen namelijk een hoog rendement uit de verbranding van gas, waardoor ze minder energie verspillen. Dit resulteert niet alleen in een verminderde CO2-uitstoot, maar ook in lagere energiekosten. Ten opzichte van conventionele ketels kan de besparingen wel oplopen tot 20-30%. HR-ketels werken dus efficiënter en besparen hierdoor op stookkosten.

Zonnepanelen plaatsen

Heeft je woning nog geen zonnepanelen en overweeg je deze te plaatsen? Dit kan een slimme investering zijn die zowel het milieu als je portemonnee ten goede komt. Het installeren van zonnepanelen biedt verschillende voordelen die je woning kunnen verbeteren en je energiekosten kunnen verlagen.

Op dit moment kan je nog profiteren van de salderingsregeling, ofwel de terug levering van elektriciteit. Als je netto meer elektriciteit produceert dan je verbruikt, ontvang je hiervoor een vergoeding. Vanaf 2025 zal deze regeling geleidelijk worden afgebouwd. Daarnaast kunnen zonnepanelen je energierekening aanzienlijk verlagen. Ook ben je minder afhankelijk van het openbare elektriciteitsnet. Dus op de lange termijn kunnen zonnepanelen je aanzienlijke besparingen opleveren.

Meer informatie over deze regeling vind je hier: RVO

Zorg voor goede ventilatie

Ben je op zoek naar manieren om het binnenklimaat in je woning te verbeteren en een mogelijke kostenbesparing? Zorg dan voor goede ventilatie met WTW. Het belang van goede ventilatie mag niet worden onderschat, aangezien het een cruciale rol speelt in het bevorderen van een gezonde en comfortabele leefomgeving.

Goede ventilatie zorgt voor een continue aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht, vocht en andere schadelijke stoffen. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit binnenshuis verbeterd en worden

Er zijn verschillende ventilatiesystemen beschikbaar, waaronder mechanische ventilatie met warmteterugwinning (WTW), natuurlijke ventilatie en gebalanceerde ventilatie. Het juiste systeem kiezen hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning, het aantal bewoners en je persoonlijke voorkeuren.

Een warmteterugwinning unit (WTW) zorgt niet alleen voor een gezonder binnenklimaat in je woning, maar het hergebruikt ook de warmte dankzij warmteterugwinning. Hierdoor wordt energieverspilling geminimaliseerd en bespaar je op energiekosten!

Energiekosten verlagen

Kleine aanpassingen binnen de woning kunnen ook leiden tot besparingen op de energiekosten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • LED-verlichting: Vervang alle gloei- en halogeenlampen door LED-lampen.
  • Tochtstrips: Plaats tochtstrips bij deuren en ramen om koude lucht buiten te houden.
  • Waterbesparende douchekop: Een simpele vervanging kan je water- en energieverbruik aanzienlijk verminderen.

Een nieuw energielabel in Noord-Holland

Heb je de nodige aanpassingen gemaakt? Tijd om je energielabel officieel te laten vaststellen. Een erkend deskundige beoordeelt en registreert het label, en geeft inzicht in mogelijke energiebesparende maatregelen. Is je huidige label niet actueel of heb je recentelijk aanpassingen gedaan? Vraag snel een nieuw energielabel aan bij Prisma Energielabels. Wij zijn lokale experts die binnen 5 dagen resultaat leveren. Bel ons direct op 06-49965154 of vul onderstaand onze aanvraagformulier in.

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook