Hoe van energielabel C naar B?

hoe van energielabel c naar b

Inhoudsopgave

Hoe van energielabel C naar B? Het hebben van een energielabel is verplicht wanneer je gaat verhuizen of verhuren. Daarnaast kan het hebben van een energielabel B bepaalde voordelen hebben. Ten eerste daalt het verbruik van fossiele energie bij een hogere energielabel. Daarnaast kan je met een energielabel B bij bepaalde hypotheekverstrekkers duurzaamheidskorting krijgen op de rente van je hypotheek.

Vereisten energielabel B

Een woning met een energielabel B geeft aan dat de energieprestatie goed en redelijk duurzaam is. Het verbruik van fossiele energielabel kan variëren tussen de 160 tot 189 kWh/m² per jaar. De woning is dus goed geïsoleerd en bewoners ervaren een laag gas verbruik. Vaak beschikken woningen met energielabel B over minimaal dubbel glas op alle ramen, waardoor een extra isolatielaag wordt gecreëerd en koudebruggen worden geminimaliseerd. Daarnaast zijn zonnepanelen vaak aanwezig op daken van woningen met energielabel B. Hierdoor stijgt het aandeel hernieuwbare energie en vermindert het ook de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Om van een energielabel C naar B te gaan zijn dus vaak bepaalde aanpassingen nodig. Om een energielabel A of hoger te krijgen voor je woning, kun je overwegen om bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp te installeren.

Van een energielabel C naar B

Een woning met energielabel C geeft aan dat de energieprestatie redelijk is. De woning verbruikt dan minimaal 291 tot 250 kWh/m² per jaar aan fossiele energie. De geschatte maandelijkse energierekening ligt tussen de €160 en €350 (prijspeil december 2022). Hoewel een energielabel C aangeeft dat de woning een gemiddelde energiezuinigheid heeft, is er nog ruimte voor verdere verbeteringen om de afhankelijkheid van fossiele energie te verminderen. Om van een energielabel C naar B te gaan hoeft er niet veel gedaan te worden, echter vergt het enige investering.

Mogelijke aanpassingen om van een energielabel C naar B te gaan, zijn onder andere:

 

Vervangen van de Cv-ketel naar een HR107-ketel:

 • Kosten: €1600 of meer
 • Besparing: Een nieuwe HR-ketel kan gemiddeld zo’n 15% besparing opleveren in vergelijking met een oudere ketel. Dit is dus een besparing van ongeveer 200 a 300 euro per jaar. De terugverdientijd van deze investering is ongeveer 6 jaar.

 

Plaatsen van zonnepanelen: 

 • Kosten: Ongeveer €2800 voor 6 stuks
 • Besparing: Met 6 zonnepanelen die jaarlijks ongeveer 2500 kWh produceren, kun je ongeveer €850 besparen per jaar. De terugverdientijd van zonnepanelen zijn ongeveer 3.5 jaar. Daarnaast hebben zonnepanelen een positieve invloed op het energielabel. Daarom is het zelfs mogelijk dat het energielabel twee energieklassen omhoog gaat. Lees onze artikel: Wanneer krijg je een energielabel A?

 

Vervangen dubbelglas naar HR-glas:

 • Kosten: Het verplaatsen van dubbelglas naar minimaal HR glas kan erg grote investering zijn. Soms dient het kozijn ook te worden vervangen, mits deze in goede staat verkeerd.
Soort dubbel glas Gem. kosten per m² incl. plaatsing Gem. besparing per jaar (woning met 20 m² glas)
HR glas € 125 € 200
HR+ glas € 130 € 220
HR++ glas € 135 € 260

 

Deze tabel bevat informatie over de verschillende soorten hoogrendementsglas (HR glas, HR+ glas, HR++ glas), de gemiddelde kosten per vierkante meter inclusief plaatsing, en de geschatte jaarlijkse besparing voor een woning met 20 vierkante meter glas.

 

 • Besparing:
 1. Voor HR glas:
  • Terugverdientijd = (€125 * 20) / €200 per jaar ≈ 12,5 jaar
  • Totale besparing = €200 per jaar voor 20 m²
 2. Voor HR+ glas:
  • Terugverdientijd = (€130 * 20) / €220 per jaar ≈ 11,82 jaar
  • Totale besparing = €220 per jaar voor 20 m²
 3. Voor HR++ glas:
  • Terugverdientijd = (€135 * 20) / €260 per jaar ≈ 10,38 jaar
  • Totale besparing = €260 per jaar voor 20 m²

 

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze aanpassingen initieel kostbaar kunnen zijn, ze op de lange termijn niet alleen financiële besparingen opleveren maar ook de milieuvriendelijkheid van de woning vergroten. Bovendien kunnen ze resulteren in een aanzienlijke verbetering van het energielabel, wat de waarde van de woning kan verhogen.

Lees ook: 6 tips om je energielabel te verhogen!

Energielabel aanvragen of advies inwinnen?

Heeft je woning nog geen energielabel maar heb je er wel een nodig? Dan kan je deze op onderstaand formulier eenvoudig aanvragen bij onze erkende adviseur. Niet zeker of je woning een energielabel B of hoger heeft? Neem contact met ons op, en wij voorzien je graag van passend advies!

 

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook