Wat is een energielabel F in en hoe kan je het verbeteren?

energielabel f

Inhoudsopgave

Een energielabel F is de een na laagste energielabel die een huis kan hebben. Dit betekent dat de woning een hoge energiebehoefte heeft. In dit artikel laten we je weten wat een energielabel F is en hoe je deze kan verbeteren

Wat is een energielabel F?

Wat is een energielabel F voor een woning? Een energielabel F is de een na laagste energielabel dat een woning kan hebben. Een woning met dit label verbruikt dan tussen de 335 en 380 kWh/m2 aan fossiele energie per jaar. De energieklasse van het label staat in relatie tot de mate van isolatie in het dak, gevel en vloer. Een woning met een energielabel F heeft dus weinig tot geen energiebesparende maatregelen getroffen. 

Energielabel F verbeteren

Hoe verbeter ik een energielabel F van mijn woning? Een woning met label F kan je door verschillende stappen te volgen, verbeteren. Kort samengevat:

  • Vervangen van enkel- en dubbelglas
  • Vervangen van de huidige verwarmingssysteem naar een HR107-ketel
  • Dak, vloer en spouwmuurisolatie verbeteren
  • Plaatsen van zonnepanelen

Hierbij kan er overwogen worden welke maatregelen voor de meeste efficiëntie kunnen zorgen. Benieuwd naar de voordelen van een goed energielabel? Bekijk dan dit artikel: Energielabel voordelen

Verbeteren van ramen en kozijnen

In een woning met een energielabel F is de kans groot dat er nog enkel glas of oud dubbel glas aanwezig is. Het meest voor de hand liggend is om dit glas te vervangen met HR++ ramen en kozijnen die nu beschikbaar zijn.

Een nieuwere verwarmingssysteem

Om jouw energielabel F te verbeteren moet er overwogen worden om een ouder verwarmingssysteem te vervangen door een energiezuinig alternatief. Een moderne HR107 cv-ketel kan er voor een besparing van 10 a 20 procent gas per jaar zorgen.

Voor een woning met een energielabel F kan zal dit dan ongeveer tussen 35 en 70 m3 gas per jaar zijn. Met een verwachte levensduur van 12 tot 15 jaar zul je dus in totaal tussen de €608 en de €1200 met een HR107 ketel besparen. Natuurlijk betekent dit ook, wanneer de woning beter geïsoleerd is, er meer bespaard kan worden. Een HR107 ketel in combinatie met HR++ glas zal voor een hogere besparing zorgen dan in combinatie met enkel glas.

Lees ook: 6 tips om je energielabel te verhogen!

Isolatie verbeteren

Een slecht geïsoleerd huis, zoals een woning met een energielabel F, verliest veel warmte via de gevels, het dak en via de vloer. Door de woning beter te isoleren met een dikke laag isolatiemateriaal, wordt er meer warmte vastgehouden. Uiteindelijk heb je dan minder energie nodig om de woning te verwarmen. Het beter isoleren van de woning kan op een aantal manieren:

Spouwmuurisolatie toepassen:

Een spouwmuur is dubbele muur met ruimte ertussen, die zorgt voor thermische isolatie in woningen. De spouw wordt van buitenaf opgevuld met nieuw isolatiemateriaal, welke materiaal geschikt is hangt af van de breedte en het type steen. Een gemiddelde rijtjeswoning krijgt een jaarlijkse energiebesparing van €200 bij een spouwisolatie investering van €750.

Vloerisolatie:

Vloerisolatie is het proces van het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de vloer van een woning. Dit wordt gedaan indien de woning een kruipruimte heeft met een minimale hoogte. De besparingen verschillen per woning, echter zal dit helpen om warmteverlies te verminderen en het comfortniveau te verhogen door koude opstijging uit de grond te voorkomen.

Dakisolatie:

Met dakisolatie worden de buitenkant als de binnenkant van de dak extra bekleed met isolatiefolie. Deze folie is niet gevoelig voor de elementen en heeft daardoor geen invloed op de luchtwegen of gezondheid van de bewoners. In combinatie met andere isolatie maatregelen kan hiervoor subsidie ontvangen worden bij de Rijksoverheid.

Lees ook: De impact van het energielabel op de hypotheek!

Een nieuw energielabel aanvragen in Noord-Holland

Heeft je woning nieuw energielabel nodig? Prisma Energielabels is de erkende adviseur op het gebied van energielabels voor bestaande woningen in Noord-Holland!

Wil je een energielabel aanvragen voor je woning of heb je gewoon een vraag? Vul dan onderstaand formulier in, neem direct contact met ons op of bel ons op: 06-49965154

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook