Wat is een energielabel?

Waarom heb ik een label nodig bij mijn verhuizing en wat houdt het energielabel precies? Wij leggen dit graag voor je uit. Daarnaast leggen wij uit hoe je een erkend label kunt krijgen voor je woning!

wat is een energielabel

Wat is een energielabel?

Met een label wordt aangegeven hoe energiezuinig je woning is en welke eventuele energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Het label bestaat uit een klasse tussen A++++ (het beste) en G (het slechtste). Een label geeft dus onder andere aan hoe goed je woning geïsoleerd is.

Het hebben van een definitieve label is verplicht bij verhuur of verkoop van je huis. Echter geldt dit niet voor elke woning, zoals monumenten. Bij het verkopen en verhuren van je woning is het dus verplicht om een geldig label te hebben.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vul onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk bij je terug komen met een geheel vrijblijvende offerte!

Waarom een energielabel?

Waarom een energielabel? Bij verkoop, verhuur is het verplicht sinds 1 januari 2008 om het label te overhandigen aan de koper of huurder van het pand. Dit geldt zowel voor woningen en woongebouwen als utiliteitsgebouwen, bestaande bouw en nieuwbouw. Dit kon je eerst gemakkelijk online doen, echter sinds januari 2021 dient een erkende energieprestatie-adviseur langs te komen om je energielabel op te nemen.

Het label is 10 jaar geldig, de koper of huurder van een woning krijgt met het label inzicht in het energieverbruik. Bij het ontbreken van een geldig label riskeert de woningeigenaar een boete. Voor huurwoningen weegt het label / BENG score mee in de puntentelling voor de huurwaarde (woningwaarderingsstelsel).

Wat zijn de kosten voor een energielabel?

Wat kost een energielabel? De kosten voor een energielabel kunnen variëren door verschillende factoren, zoals de grootte en locatie van de woning. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor een energielabel voor een woning tussen de €200 en €400. Wij maken een offerte op maar voor je woning, zodat je nooit te veel betaald. Daarnaast zorgen wij er voor dat je energielabel binnen 5 dagen klaar is.

energielabel opvragen eigen woning

Hoe vraag je een nieuw energielabel aan?

Energielabel opvragen eigen woning? Om te controleren of je woning al over een erkend energielabel beschikt, kun je op de bovenstaande link klikken. Daar kan je controleren of er al een erkend label voor jouw woning aanwezig is en in welke energieklasse je woning is ingedeeld. Als je het volledige label voor jouw woning wilt aanvragen, kan je dat via MijnOverheid doen. Hiervoor dien je in te loggen op MijnOverheid met jouw DigiD om het volledige rapport te kunnen downloaden.

Als je nog geen label heeft en jouw woning zich in Noord-Holland bevindt, kan je eenvoudig online een energielabel aanvragen bij onze erkende deskundige.

Waar wordt naar gekeken voor het energielabel?

Bij het bepalen van het label wordt voornamelijk gekeken naar de energiebehoefte voor verwarming en/of koeling van de woning. Dit omvat evaluatie van isolatiekwaliteit, technische installaties voor verwarming, koeling en warmtapwater en aanwezigheid van energiezuinige installaties zoals zonnepanelen, warmtepompen en ventilatiesysteem.
Daarnaast wordt de woning opgemeten en worden er relevante foto’s gemaakt.

Veelgestelde vragen

Een label aanvragen bij Prisma Energielabels? Na de opname ontvang je al binnen 5 werkdagen je energielabel!

Wat kost een label? De kosten voor een energielabel kunnen variëren door verschillende factoren, zoals de grootte en locatie van de woning. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor een energielabel voor een woning tussen de €200 en €400. Wij maken een offerte op maar voor je woning, zodat je nooit te veel betaald. Daarnaast zorgen wij er voor dat je energielabel binnen 5 dagen klaar is.

Bij verkoop, verhuur is het verplicht sinds 1 januari 2008 om het label te overhandigen aan de koper of huurder van het pand. Dit geldt zowel voor woningen en woongebouwen als utiliteitsgebouwen, bestaande bouw en nieuwbouw. Het label is 10 jaar geldig. De koper of huurder van een woning krijgt met het label inzicht in het energieverbruik. Bij het ontbreken van een geldig label riskeert de woningeigenaar een boete. Voor huurwoningen weegt het label/BENG score mee in de puntentelling voor de huurwaarde (woningwaarderingsstelsel).

Daarom energielabel aanvragen Heerhugowaard bij Prisma Energielabels. Wij zijn gecertificeerd en lokaal gevestigd. Hierdoor kunt u snel uw label ontvangen. 

Je krijgt een label van onze gecertificeerde energieadviseur nadat hij de kenmerken van jouw woning heeft opgenomen. De uitslag van de label wordt uitgedrukt in een letter tussen A++++ en G. Hierbij is A++++ volledig duurzaam en is jouw woning zuinig, terwijl G betekent dat je woning juist zeer onzuinig is.

Op het label zelf kunt u ook zien hoe uw woning op verschillende punten scoort in vergelijking met soortgelijke huizen. Er wordt dan gekeken naar de isolatie en de aanwezige installaties van uw woning.

In Nederland is het verplicht om een energielabel te hebben als je jouw woning verkoopt of verhuurt. Dit geldt zowel voor huiseigenaren als voor verhuurders. Bij verkoop of verhuur moet het energielabel beschikbaar zijn voor potentiële kopers of huurders.

Heeft u vragen of bent u opzoek naar meer informatie? U kunt contact met ons opnemen via 06-49965154 of via e-mail naar info@prisma-energielabels.nl