Energielabel D

energielabel D

Inhoudsopgave

Energielabel D huis, dat kan beter!

Het bewust omgaan met energie is steeds meer een prioriteit, en dit zien we ook terug in de huizenmarkt. Het energielabel D van een huis laat onder onder andere zien hoe zuinig de woning is. Een zuiniger huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je wooncomfort. Het energielabels van een huis wordt aangeduid met labels variërend van A++++ (zeer zuinig) tot G (niet zuinig, hoog verbruik). Maar wat betekent het als je huis een energielabel D heeft? En hoe kun je ervoor zorgen dat je huis een energielabel C of hoger krijgt?

Ontdek in onze artikel, de betekenis, verbeteringen en welke mogelijkheden er zijn hoe jij kunt besparen. Meer informatie nodig over het energielabel zelf? Lees dan zeker onze andere artikel: Alle informatie over het energielabel!

Wat betekent energielabel D?

Een Energielabel D markeert de grens van wat als ‘groen’ wordt beschouwd als energielabelklasse. Een woning met energielabel D heeft relatief hoge energiekosten en zijn er beperkte energiebesparende maatregelen getroffen in het huis. In Nederland is energielabel D een gemiddeld label voor huizen. Er zijn echter veel mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te nemen en een beter label te verkrijgen.

Energielabel D verbeteren

De verbeterpunten voor een hoger energielabel variëren per huis, maar veelvoorkomende aanpassingen voor woningen met een energielabel D zijn:

  • Spouwmuurisolatie
  • Vervanging van enkelglas voor minimaal HR-glas
  • Dak- en of vloerisolatie
  • Vervanging van de huidige cv-ketel
  • Zonnepanelen

Meer tips voor het verhogen van je energielabel? Lees dan ook: Energielabel verhogen? 6 tips om je energielabel te verhogen!

Kosten Energielabel D

De kosten van een energierekening per maand van een woning met label D hangen af van verschillende factoren, zoals het type woning en het aantal bewoners. Op het energielabel zelf staat er voor elk energielabelklasse een indicatie van de energierekening per maand op basis van het prijspeil van december 2022. Binnen deze classificatie wordt er onderscheid gemaakt tussen woningen met een laag, gemiddeld en hoog energieverbruik.

  • Voor woningen met een laag energieverbruik wordt een maandelijkse energierekening van ongeveer € 295 verwacht.
  • Woningen met een gemiddeld energieverbruik hebben gemiddeld een  maandelijkse energierekening van ongeveer € 400.
  • Bij woningen met een hoog energieverbruik kan rekening gehouden worden met een geschatte maandelijkse energierekening van ongeveer € 530.

Houd er rekening mee dat deze cijfers gebaseerd zijn op het prijspeil van december 2022 en dat de actuele situatie mogelijk afwijkt. Gemiddeld betaal je jaarlijks ongeveer €1.140 meer aan energiekosten dan voor een huis met label A.

Hoeveel is energielabel D?

Het energielabel D is het eerste ‘gele’ energielabel tussen de verschillende labelklassen. Er wordt dan gekeken naar hoe energiezuinig de woning zelf is. Een woning met een energielabel D verbruikt tussen de 250 en 290 kWh/m² per jaar aan fossiele energie.

Nadelen van energielabel D voor je huis

Een nadeel van een huis met label D is dat de maandelijkse energiekosten relatief hoog zijn en het wooncomfort lager is. In de winter is het moeilijker om warmte vast te houden en in de zomer is het lastiger om het huis koel te houden. Een beter geïsoleerd huis is comfortabeler. Daarnaast is de marktwaarde van een huis met een lager energielabel doorgaans lager vanwege de hogere energiekosten.

Energielabel verplichting

Bij verkoop, verhuur is het verplicht sinds 1 januari 2008 om het label te overhandigen aan de koper of huurder van het pand. Dit geldt zowel voor woningen en woongebouwen als utiliteitsgebouwen, bestaande bouw en nieuwbouw. Het label is 10 jaar geldig. De koper of huurder van een woning krijgt met het label inzicht in het energieverbruik. Bij het ontbreken van een geldig label riskeert de woningeigenaar een boete. Voor huurwoningen weegt het label/BENG score mee in de puntentelling voor de huurwaarde (woningwaarderingsstelsel).

Een energielabel aanvragen voor je woning in Noord-Holland?

Wil je een nieuw of verbeterd energielabel voor je woning? Dien op onderstaande formulier een aanvraag in en ontvang binnen 1 uur bericht met een vrijblijvende prijsopgave! Je ontvangt je energielabel al binnen 5 dagen na onze inspectie. Benieuwd of je woning al een energielabel heeft, ga naar deze website en vul je gegevens in.

Vragen? Neem contact met ons op!

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook