Wanneer energielabel B?

wanneer energielabel b

In Nederland moet elke woning verplicht een energielabel hebben bij verkoop en verhuur. Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestaties van de woning. Een energielabel A++++ is het beste, gevolgd door,  A+++ tot G. Om minimaal een energielabel B te krijgen, moet een huis tussen de 160 en 190,00 kWh/m2 aan fossiele energie per jaar verbruiken.

Wanneer energielabel B voor woningen?

Er zijn verschillende aanpassingen die kunnen leiden tot minimaal een energielabel B, zoals het plaatsen van een HR107 combiketel, isolatie van vloer, dak, en spouwmuur, het gebruik van minimaal dubbelglas en het plaatsen van zonnepanelen. Het belang van een energielabel B hangt af van de persoonlijke situatie en het belang dat wordt gehecht aan energiebesparing en wooncomfort. Daarnaast kan een hogere energielabel voor een hoger woningwaarde zorgen.

Hoe krijg ik energielabel B?

Dus, wanneer een energielabel B? Er zijn diverse stappen die je kunt nemen een energielabel B voor je woning te krijgen, kort samengevat:

  • Goed isoleren van de woning (Dak-, vloer- en spouwmuurisolatie)
  • Plaatsen van minimaal een HR107 ketel of (hybride) warmtepomp
  • Plaatsen van minimaal dubbelglas
  • Plaatsen van zonnepanelen

Isolatie

Laten we beginnen met een van de meest effectieve opties voor een energielabel B: isolatie. Er bestaan verschillende soorten isolatiemogelijkheden, zoals dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Door deze te combineren, kan je energielabel aanzienlijk verbeteren. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op je energierekening, vaak tot wel de helft minder uitgaven aan stroom en gas. Goede isolatie leidt doorgaans tot een energielabel in de categorie A of B.

Verwarming- en tapwatersysteem

Naast isolatie zijn er ook andere duurzame maatregelen die kunnen bijdragen aan een energiezuinige woning en het verkrijgen van een energielabel B. Overweeg het plaatsen van een warmtepomp of hybride warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en gebruikt deze voor het verwarmen van je huis, terwijl een hybride warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel voor een efficiëntere verwarming.

Dubbel glas

Het gebruik van minimaal dubbel glas is essentieel voor een energielabel B, omdat het de warmte beter binnenhoudt en zorgt voor minder warmteverlies.

Zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is ook een waardevolle toevoeging, aangezien ze duurzame elektriciteit opwekken en de behoefte van gas van je woning afneemt. Daarnaast worden zonnepanelen steeds goedkoper, omdat er steeds meer woningen al over zonnepanelen beschikken.

Lees ook: 6 tips om je energielabel te verhogen!

Het verbruik per energielabel, van A tot G

Er zijn twee manieren om de energielabel eisen van een woning te beschrijven. Enerzijds in de kenmerken zoals dakisolatie en hoogrendementsglas en anderzijds in het verbruik. Dit zijn de normen uitgedrukt in kWh/m2 verbruik fossiele energie per jaar:

Label A: verbruik van 105,01 tot 160 kWh/m2

Label B: verbruik van 160,01 tot 190 kWh/m2

Label C: verbruik van 190,01 tot 250 kWh/m2

Label D: verbruik van 250,01 tot 290 kWh/m2

Label E: verbruik van 290,01 tot 335 kWh/m2

Label F: verbruik van 335,01 tot 380 kWh/m2

Label G: verbruik van meer dan 380 kWh/m2

Een label A++++ woning wekt net zoveel energie op als er verbruikt wordt of levert zelfs meer energie dan het verbruikt.

Verband tussen de woningwaarde en het energielabel B

Tussen de hoogte van het energielabel en de waarde van de woning zit een verband. Hoe hoger het energielabel hoe meer de woning oplevert. Voor verkopers kan dit vaak resulteren in tienduizenden euro’s meer. Potentiële kopers geven de voorkeur aan direct bewoonbare huizen, vooral als het gaat om energiebesparende maatregelen die zijn getroffen. Een goed geïsoleerde woning vereist de komende decennia weinig onderhoud. Het verschil tussen een label B en G is aanzienlijk, wat kan leiden tot een waardeverschil van meer dan 10% bij een woning.

Sommige hypotheekverstrekkers bieden je ook nog eens duurzaamheidskorting bij een woning met energielabel B of hoger. Dit betekent een korting op de rente van je hypotheek. Dit maakt het dus extra voordeliger om een nieuw energielabel aan te vragen nadat je bepaalde energiebesparende maatregelen hebt getroffen.

Direct energielabel woning aanvragen

Heeft jouw woning nog een oud energielabel of zelfs helemaal geen energielabel? Bij Prisma Energielabels kun je deze eenvoudig aanvragen. Vul ons onderstaande aanvraagformulier in en de energieprestatie-adviseur neemt contact met je op. Bovendien kunnen wij direct een afspraak met je inplannen, en heb je vaak al binnen 5 werkdagen na de opname je energielabel!

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook