Een energielabel aanvragen voor mijn woning in 2024

energielabel-woning-aanvragen

Inhoudsopgave

Een energielabel aanvragen woning, sinds januari 2021 is het hebben van een definitief energielabel verplicht wanneer je jouw particuliere woning wilt verkopen of verhuren. Het is belangrijk om te weten dat je een boete riskeert als je een huis verkoopt of verhuurt zonder een label. Dus, hoe zit het dan precies?

Waarom moet ik een energielabel woning aanvragen?

Het energielabel geeft het verbruik van fossiele energie aan van jouw woning, waarbij het energieverbruik in verschillende energieklassen wordt rangschikt. Dit varieert van A++++ tot G, hierbij is een A++++ label duurzaam en erg energie efficiënt, terwijl label G het tegenovergestelde is. Voor een potentiële koper of huurder biedt een energielabel verschillende voordelen. Zo geeft het waardevol inzicht, waardoor zij zien wat ze kunnen verwachten aan energiekosten en welke stappen nodig zijn om de woning duurzamer te maken. Wanneer je een woning gaat verhuren of verkopen is een geregistreerd energielabel verplicht. Het ontbreken van een erkend label kan leiden tot een boete. Voor particulieren is de boete op dit moment vastgesteld op €435, dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Hoe vraag ik een energielabel aan voor mijn woning?

Voor een energielabel dient een energieprestatie-adviseur langs te komen om je woning op te nemen. Een opname duurt ongeveer 1 á 2 uur. Tijdens de opname evalueert de adviseur verschillende aspecten van de woning. Hieronder valt het vastleggen van buitenfoto’s en het meten van vloer-, dak- en geveloppervlaktes, hoogtes, ramen en deuren. Daarnaast worden zaken zoals isolatiewaarden en de installaties van verwarming, tapwater, ventilatie en koeling gecontroleerd.

Stappenplan voor het aanvragen van een energielabel:

  • Dien een aanvraag in bij onze energieprestatie-adviseur (onderaan deze pagina)
  • Ontvang een vrijblijvende offerte
  • Maak een afspraak voor de opname
  • Verzamelen van relevante documenten en facturen

Een aanvraag dien je dus bij de adviseur in, zo kun je bij Prisma Energielabel een aanvraag dienen voor een energielabel voor bestaande woningen in Noord-Holland. Dit doe je door onderstaand formulier in te vullen.

Controleren aanwezigheid van je energielabel

Niet zeker of je woning al een energielabel heeft of niet? Dit kun je gemakkelijk gratis controleren door op deze website te gaan.

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook