Energielabel huurwoning opvragen?

energielabel huurwoning

Inhoudsopgave

Sinds eind augustus 2023 hebben huurders de mogelijkheid om het energielabel van hun huurwoning op te vragen en de bijbehorende gegevens te bekijken en te downloaden. Dit geldt alleen voor het adres waarop de huurder officieel geregistreerd staat. Het inzien van deze informatie kan via het platform MijnOverheid worden gedaan. (Bekijk ook: Informatie over het energielabel)

De Woonbond heeft dit nieuws bekendgemaakt. Voor eind augustus konden huurders alleen de letter (of het cijfer) van het energielabel raadplegen. Zonder toegang tot de achterliggende gegevens. Deze gegevens waren voorheen alleen beschikbaar voor de eigenaar van de woning, en huurders konden ze wel opvragen bij de verhuurder, maar vaak waren verhuurders niet bereid om deze informatie te delen. Nu is het energielabel zichtbaar voor huurders.

Een energielabel van een huurwoning opvragen

  • Inloggen op MijnOverheid
  • Navigeer naar ‘Wonen’
  • Klik op ‘Energielabel’

Wil je het energielabel opvragen van je woning, dan kan je hier inloggen en naar het kopje Wonen gaan. Daarna klik je vervolgens door op het kopje Energielabel. Dit kan echter alleen als je eigenaar bent van de woning waarin je woont. Sta je officieel ingeschreven als huurder op het adres van je huurwoning? Dan kan je ook het energielabel opvragen. Ook kun je hier bekijken of er al een energielabel op het adres bestaat.

Deze verandering betekent dat huurders niet langer afhankelijk zijn van de medewerking van hun verhuurder om de gegevens achter het energielabel van de huurwoning op te vragen. Hierdoor kunnen huurders controleren of het energielabel van hun woning juist is. Het energielabel is van groot belang voor huurders, aangezien het onder andere bepaalt welke woningen prioriteit hebben bij verduurzaming (vooral woningen met een label E, F of G) en het heeft ook invloed op de hoogte van de huurprijs.

De energieprestatie van de woning heeft invloed op de huurprijs. Deze telt mee in het puntenaantal van een zelfstandige huurwoning. Hoe beter de energieprestatie hoe meer huurpunten dit oplevert. Sinds 1 januari 2021 wordt het energieprestatie onder andere bepaald door middel van het energielabel.

Belang van een energielabel voor huurwoningen

Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van je woning, wat weer invloed heeft op de huurprijs. Sinds 1 januari 2021 is deze energieprestatie zelfs onderdeel van het puntenaantal voor zelfstandige huurwoningen. Een beter energielabel betekent meer huurpunten, wat weer kan leiden tot een hogere huurprijs.

Wat als de huiseigenaar geen energielabel geeft?

Als de eigenaar van je huurwoning weigert een energielabel te verstrekken, heb je het recht om dit schriftelijk aan te kaarten. Reageert de eigenaar niet of weigert hij alsnog, dan kun je dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. In het uiterste geval kun je zelfs juridische stappen overwegen.

Nieuw energielabel aanvragen

Wil je een nieuw energielabel aanvragen voor je (huur) woning in Noord-Holland? Dien dan onderstaand een aanvraag in en we bellen je binnen een uur terug. Zo kunnen we direct een afspraak inplannen, vaak al in hetzelfde week. Met onze service heb je binnen 5 dagen na de afspraak het energielabel al in handen!

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook