Veelgestelde vragen

energielabel informatie

Inhoudsopgave

Binnen dit artikel wordt uitleg en informatie gegeven over al je vragen omtrent het energielabel voor woningen. Wat het is, waarom het er is en hoeveel het kost worden onder andere beantwoord!

Wat houdt het energielabel in?

Met een label wordt aangegeven hoe energiezuinig jouw woning is en welke eventuele energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Het label bestaat uit een klasse tussen A++++ (het beste) en G (het slechtste). Een label geeft dus onder andere aan hoe goed je woning geïsoleerd is.

energielabel indicatie

Voorbeeld van een label A+++

Waarom een energielabel?

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe manier ontstaan hoe labels opgenomen en geregistreerd worden. Een label wordt nu bepaald volgens de berekeningsmethode NTA 8800. Deze energielabel wordt opgesteld door een gecertificeerde EP-W/B adviseur, ofwel energieprestatie adviseur bestaande woningen. Voorheen was een vereenvoudigd label voldoende, waarbij op afstand bewijsmateriaal beoordeeld werd, wat vanaf 2021 niet meer mogelijk is.

De overheid wil met het label eigenaren van woningen informeren van de energiezuinigheid van een woning. Ook heeft de overheid als doel om woningeigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het label staat omschreven welke maatregelen in de woning mogelijk zijn.

Er zijn ook een aantal voordelen voor het hebben van een label. 

Is een energielabel verplicht?

Het hebben van een definitieve label is verplicht bij verhuur of verkoop van je huis. Echter geldt dit niet voor elke woning, zoals monumenten. Bij het verkopen en verhuren van je woning is het dus verplicht om een geldig energielabel te hebben.

Wanneer een woning bij verkoop of oplevering niet beschikt over een geldig label, riskeert deze een boete.

Deze boetebedrag is sinds november 2021 flink gestegen, namelijk:

  • Boetebedrag particulieren: € 450,-
  • Boetebedrag bedrijf: € 870,-

Kijk daarom goed of je woning al een label heeft of niet! Meer informatie over de boetebedrag lees je hier: RVO

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Het label wordt bepaald door een EP-adviseur, het is dus niet meer mogelijk om zelf een energielabel te berekenen. De adviseur bepaalt het label op basis van de hoeveelheid fossiele energie die jouw woning verbruikt, waarbij gekeken wordt naar het kWh/m².jr. Het label wordt bepaald volgens de berekeningsmethode NTA 8800.

Naast de bepalingsmethode NTA 8800, gebruikt de EP-adviseur ook de volgende normen en documenten:

  • Beoordelingsrichtlijn BRL 9500
  • ISSO publicatie 82.1

Prisma Energielabels is een gecertificeerde EP-adviseur voor bestaande woningen. Heb je een energielabel nodig voor je woning, dan ben je bij ons op het juiste adres, vul dan onderstaand formulier in.

Hoe lang is een energielabel geldig?

De geldigheid van een energielabel is 10 jaar, dit is ook vermeld op het label. Wanneer deze datum is overschreden en je wilt je woning verhuren of verkopen, zal je een nieuwe label moeten aanvragen.

Wat kost een energielabel?

Gemiddeld kost een label voor eengezinswoningen rond € 300,-. Een label voor appartementen kost gemiddeld € 250,-. Bij Prisma Energielabels beginnen onze tarieven al vanaf € 230. Voor meer informatie over onze tarieven kun je hier lezen.

Hoe vraag ik een energielabel voor mijn woning aan?

Prisma Energielabels is een erkend labelelaar voor bestaande woningen. Wij helpen je graag met het verkrijgen van een nieuw energielabel voor je woning!

Vraag je label aan en ontvang binnen 1 uur een afspraak, of neem vrijblijvend contact met ons op door ons te bellen op 06-49965154.

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook