Vanaf 1 januari 2024 moeten bepaalde recreatiewoningen in Nederland verplicht beschikken over een geldig energielabel. Dit geldt bij verkoop of verhuur van de recreatiewoning of Het definitieve energielabel moet dan worden aangeboden aan de nieuwe eigenaar of huurder en vermeld worden in eventuele advertenties of boekingswebsites.
Energielabel recreatiewoning verplicht in 2024
Als je van plan bent om jouw recreatiewoning te verkopen of te verhuren, is het hebben van een geldig energielabel vanaf 1 januari 2024 verplicht. Er wordt hier strenger op gecontroleerd en je kunt zelfs een boete krijgen als je geen energielabel hebt voor jouw recreatiewoning. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zullen deze controles doen. De boete voor particulieren is momenteel € 450, bij zakelijk verkoop of verhuur is de boete nog hoger.
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Daarnaast stelt het potentiële huurders of kopers in staat om bewuste keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid.
Heeft jouw vakantiewoning een energielabel?
Hoe weet je nu of jouw recreatiewoning al beschikt over een geldig energielabel? Gelukkig zijn er verschillende manieren om hierachter te komen. Als jouw vakantiewoning een eigen adres en postcode heeft, kun je gebruikmaken van de tool op ep-online. Hier kun je eenvoudig controleren of de vakantiewoning al een energielabel heeft ontvangen. Daarnaast kun je ook via MijnOverheid kijken of er al een energielabel is toegewezen aan jouw recreatiewoning.
Indien geen van bovenstaande opties resultaat oplevert, kun je ervan uitgaan dat er nog geen geldig energielabel is voor jouw recreatiewoning. In dat geval is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met Prisma Energielabels om het energielabel te laten bepalen.
Uitzonderingen verplicht energielabel recreatiewoning
Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze verplichting. Zo is er geen energielabel recreatiewoning nodig voor:
- Beschermde monumenten volgens de wet van Erfgoed of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
- Woningen, vrijstaande huizen en vakantiehuisjes met een gebruiksoppervlakte van <50 m2, zoals een tiny house, kleine stacaravan of kleine woonwagen.
- Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie.
- Woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik. In dit geval is geen energielabel nodig wanneer de vakantiewoningen alleen tijdens het hoogseizoen wordt verhuurt.
Energielabel recreatiewoning aanvragen?
Heb je een recreatiewoning in Noord-Holland zonder energielabel en heb je die wel nodig? Riskeer de boete niet en vraag deze eenvoudig snel aan bij Prisma Energielabel.
Aanvullende informatie nodig? Of meerdere recreatiewoningen? Neem hiervoor contact met ons op via telefoon of e-mail, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.