Energielabel indicatie

energielabel indicatie

Inhoudsopgave

Het energielabel biedt een indicatie voor kopers en huurder aan van onder andere de te verwachten energierekening. Daarnaast geeft het een indicatie hoe energiezuinig de woning is in vergelijking met andere soortgelijke huizen. Hierbij is A++++ zeer energiezuinig, met een lage energierekening. Terwijl een energielabel G niet erg zuinig is, wat een hoog energierekening kan hebben als gevolg.

Andere indicaties energielabel

Het energielabel biedt niet alleen een indicatie van de huidige staat van een huis, maar bevat ook waardevolle suggesties. Eén veelvoorkomende aanbeveling is na-isolatie. Dit houdt in dat extra isolatiemateriaal aan het huis wordt toegevoegd om warmteverlies te verminderen. Betere isolatie zorgt voor een comfortabelere en stabielere binnentemperatuur gedurende het jaar. Dit resulteert in een lagere energierekening en verhoogt het wooncomfort. (Lees ook: Alle informatie over het energielabel!)

Indicatie energielabel voor woning weten?

Wil je een indicatie van het energielabel van jouw woning? Neem contact met ons op, en wij kunnen je zo’n indicatie verstrekken. Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is van het werkelijke energielabel. Als je een definitief energielabel nodig heeft, dan kan je ons hierbij ook inschakelen door onderstaand formulier in te vullen.

Het hebben van een energielabel is verplicht wanneer je van plan bent jouw huis te verkopen of te verhuren. Dit geldt vanaf 1 januari 2024 ook voor recreatiewoningen. Het ontbreken van een energielabel kan leiden tot een boete. Benieuwd of jouw woning al over een energielabel beschikt? Kijk dan op deze website.

Wat is het energielabel?

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe manier ontstaan hoe energielabels opgenomen en geregistreerd worden. Een label wordt nu bepaald volgens de berekeningsmethode NTA 8800 en ISSO 82.1. Het energielabel moet worden opgesteld door een gecertificeerde EP-W/B adviseur, ofwel energieprestatie adviseur voor bestaande woningen. Voorheen was een vereenvoudigd label voldoende, waarbij op afstand bewijsmateriaal beoordeeld werd, dit is vanaf 2021 niet meer mogelijk. Een energielabel moet dus door een erkende deskundige worden opgenomen.

De overheid wil met het label eigenaren van woningen informeren van de energiezuinigheid van een woning. Ook heeft de overheid als doel om woningeigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het label staat omschreven welke maatregelen in de woning mogelijk zijn.

Met een energielabel wordt aangegeven hoe energiezuinig jouw woning is en welke eventuele energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Het label bestaat uit een klasse tussen A++++ (het beste) en G (het slechtste). Een label geeft dus onder andere aan hoe goed je woning geïsoleerd is.

Is een energielabel verplicht?

Het hebben van een definitieve label is verplicht bij verhuur of verkoop van je huis. Echter geldt dit niet voor elke woning, zoals monumenten. Bij het verkopen en verhuren van je woning is het dus verplicht om een geldig energielabel te hebben.

Wanneer een woning bij verkoop of oplevering niet beschikt over een geldig label, riskeert de eigenaar een boete. Deze boetebedrag is sinds november 2021 flink gestegen, namelijk:

Boetebedrag particulieren: € 435,-

Boetebedrag bedrijf: € 870,-

Voorkom deze boete en bekijk goed of de woning al over een energielabel beschikt!

Direct online energielabel aanvragen

Wij kunnen je helpen bij het verkrijgen van het definitieve energielabel voor jouw huis. Wij zijn gecertificeerd voor het opnemen van bestaande woningen in Noord-Holland. Neem gerust contact met ons op! Of vraag vrijblijvend via onderstaande formulier een energielabel offerte op!

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook