De impact van het energielabel op de hypotheek

energielabel hypotheek

Inhoudsopgave

Impact hypotheek door energielabel

Vanaf 2024 zal het energielabel een rol spelen bij de hoogte van de maximale hypotheek, een hoger energielabel betekent straks een hogere hypotheek. Het energielabel heeft ook invloed op de waarde van een woning, maar binnenkort ook op de hoogte van het te verkrijgen hypotheek. Dit besluit kan zowel voor potentiële kopers als verkopers als ongunstig worden ervaren. Wij hebben hier verder naar gekeken en delen graag onze bevindingen met je.

De voordelen van een hoge energielabel voor de hypotheek

Vanaf volgend jaar kunnen huizenkopers meer lenen als het huis dat ze willen kopen beter geïsoleerd is. De nieuwe richtlijnen van het ministerie van Financiën stellen dat hoe groener het energielabel, hoe meer hypotheek geleend kan worden. Met een energielabel A of B kan er bijvoorbeeld 10.000 euro extra hypotheek geleend worden, en met een label A++++ kan het bedrag oplopen tot wel 50.000 euro. Deze regeling spoort woningkopers aan om te kiezen voor energiezuinige huizen. Niet alleen vanwege de positieve impact op het milieu, maar ook vanwege de financiële voordelen die het met zich meebrengt. Het kopen van een goed geïsoleerd huis is dan ook steeds populairder geworden onder consumenten, aangezien zij bereid zijn om meer te betalen voor een groene energielabel. Daarnaast brengt de focus op een groener energielabel ook nadelen met zich mee voor woningbezitters die al in minder goed geïsoleerde woningen wonen.

Huizen met een laag energielabel worden steeds moeilijker te verkopen en dit kan uiteindelijk leiden tot een tweedeling op de woningmarkt tussen energiezuinige woningen en minder geïsoleerde woningen. Echter, in plaats van deze tweedeling te laten ontstaan, zou het beter zijn om mensen met een slecht geïsoleerde woning de mogelijkheid te bieden om extra geld te lenen zodat ze hun huis kunnen verbeteren. Hierdoor zullen meer woningeigenaren geneigd zijn hun woning energetisch te renoveren en uiteindelijk de besparingen terug te verdienen door een lagere energierekening. Dit zou niet alleen resulteren in een verbetering van de energie-efficiëntie van woningen, maar ook in een meer evenwichtige woningmarkt.

Lees ook: Hoe kan ik mijn energielabel verhogen?

De voorkeur voor een woning met een hoge energielabel

Consumenten laten woningen met een lager energielabel dan C het liefst links liggen. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de woningzoekers zelfs niet verder kijkt dan label A. Deze voorkeur voor energiezuinige huizen is niet verrassend, gezien de vele voordelen die hiermee gepaard gaan. Een groen energielabel wordt gewaardeerd door consumenten en heeft zelfs invloed op de waarde van een woning. Volgens het onderzoek zijn huizen met een groen energielabel gemiddeld 10 procent meer waard. Dit betekent dat investeren in energiezuinigheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook financieel rendement kan opleveren. Met deze toenemende vraag naar energiezuinige huizen rijst echter ook de vraag wat er moet gebeuren met bestaande woningen die nog niet aan deze standaarden voldoen.

De Hypotheker pleit ervoor dat mensen met een slecht geïsoleerde woning meer zouden moeten kunnen lenen om deze te verbeteren. Dit zou effectiever zijn dan het moeilijker verkopen van huizen met een laag energielabel. Door mensen in staat te stellen extra geld te lenen om hun huis te renoveren en te verduurzamen, zullen zij uiteindelijk besparingen realiseren op hun energierekening en daarmee de kosten van de investering terugverdienen.

Lees ook: Wat is het energielabel?

Investeren in een hoger energielabel

Het is dus zowel in het belang van individuele huiseigenaren als de maatschappij als geheel om te investeren in energiezuinigheid. Bovendien zou deze aanpak helpen om de tweedeling op de woningmarkt tussen energiezuinige en minder geïsoleerde woningen te verminderen. Door bestaande huizen te verbeteren op het gebied van energie-efficiëntie, kunnen we een evenwichtigere woningmarkt creëren waarin duurzaamheid en energiezuinigheid centraal staan. Het is duidelijk dat er een sterke voorkeur is voor energiezuinige huizen bij consumenten. Met de juiste stimulansen en financieringsmogelijkheden kunnen we ervoor zorgen dat ook bestaande woningen voldoen aan deze vraag. Dit draagt niet alleen bij aan een groenere toekomst, maar biedt ook financiële voordelen voor huiseigenaren.

Meteen online energielabel aanvragen

Wil je een definitief energielabel aanvragen voor jouw woning? Dan bent je bij ons aan het juiste adres. Wij zorgen voor nauwkeurige tests en een correct energielabel. Je kunt onderstaand aanvraagformulier invullen en binnen 1 uur een afspraak maken voor de inspectie van jouw woning. Eerst meer weten? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

 

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook