Besparen op je energierekening met deze handige tips in 2024

tips besparen energierekening

Wil je graag besparen op je energierekening in 2024? Met deze handige tips kun je wat geld besparen op de energiekosten van je woning. In dit artikel delen we tips met je, zodat je direct aan de slag kunt om je energierekening te verlagen.

1. Isoleer je huis goed

Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen is door je huis goed te isoleren. Hierdoor voorkom je warmteverlies en hoef je minder te stoken. Denk hierbij aan:

  • Dakisolatie: Zorg ervoor dat je dak goed geïsoleerd is om warmteverlies te verminderen.
  • Muurisolatie: Isolatie van de muren voorkomt warmteverlies.
  • Vloerisolatie: Vooral bij oudere huizen kan dit een groot verschil maken.

Lees ook: 6 tips om het energielabel te verhogen!

2. Investeer in HR-glas

Enkel glas laat veel warmte door, waardoor je huis minder goed geïsoleerd is. Door te investeren in hoogrendementsglas, zoals HR(+, ++) of triple glas, verminder je warmteverlies aanzienlijk. Dit kan je op jaarbasis flink wat besparing opleveren.

3. Kies voor energiezuinige apparaten

Oude apparaten verbruiken vaak veel meer energie dan nieuwe, energiezuinige modellen. Door te kiezen voor apparaten met minimaal een energielabel A, zoals koelkasten, vaatwassers en wasmachines, kun je veel energie besparen. Ook het gebruik van LED-verlichting in plaats van gloeilampen of halogeenlampen kan een groot verschil maken.

4. Maak gebruik van een slimme thermostaat

Met een programmeerbare, slimme thermostaat kun je de verwarming efficiënt regelen. Zo kun je de temperatuur ‘s nachts automatisch laten zakken of als je niet thuis bent. Ook zoneregeling, waarbij je alleen de kamers verwarmt die je gebruikt, kan veel energie besparen.

5. Verwarm zuiniger

Een andere manier om te besparen op je energierekening is door zuiniger te verwarmen. Zet de thermostaat een paar graden lager en trek in plaats daarvan een trui aan. Ook goed onderhoud van je verwarmingssysteem kan helpen om efficiënter te verwarmen.

6. Bespaar op je waterverbruik

Warm water kost veel energie. Door doorstroombeperkers te gebruiken in kranen en douches, verminder je het waterverbruik zonder in te leveren op comfort. Ook korter douchen kan zowel water als energie besparen.

7. Maak gebruik van zonne-energie

Door zonnepanelen te installeren, wek je je eigen duurzame energie op. Hiermee kun je flink besparen op je energierekening. Ook een zonneboiler, die helpt bij het verwarmen van water, kan een goede investering zijn.

8. Wees bewust van je energiegebruik

Tot slot is het belangrijk om bewust om te gaan met je energiegebruik. Trek stekkers uit het stopcontact als je apparaten niet gebruikt om stand-by verbruik te verminderen. Zet apparaten ook volledig uit in plaats van ze op stand-by te laten staan.

Andere praktische tips zijn:

Gebruik zoveel mogelijk daglicht in plaats van lampen aan te doen

Kook met deksels op de pannen om warmteverlies te voorkomen

Gebruik tochtstrip om tocht tegen te gaan

Zet je koelkast op de juiste temperatuur (4-5 graden voor koelkast, -18 voor vriezer)

Gebruik een stekkerdoos om apparaten makkelijk helemaal uit te schakelen

Zet de verwarming lager als je weggaat of gaat slapen

Houd de thermostaat vrij van obstakels voor een goede werking

Een energielabel voor jouw woning aanvragen?

Heeft jouw woning nog een oud energielabel of zelfs helemaal geen energielabel? Bij Prisma Energielabels kun je deze eenvoudig aanvragen in de regio Noord-Holland. Vul ons onderstaande aanvraagformulier in en de energieprestatie-adviseur neemt contact met je op. Bovendien kunnen wij direct een afspraak met je inplannen, en heb je vaak al binnen 5 dagen na de opname je energielabel!

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook