Energielabel aanpassen na zonnepanelen

energielabel aanpassen na zonnepanelen

Het energielabel aanpassen na zonnepanelen is een slimme zet indien je een hoger energielabel voor je woning wilt krijgen. Zonnepanelen hebben namelijk een erg positieve invloed op het energielabel van je huis. In dit artikel lees je alles over het effect van zonnepanelen op je energielabel en hoe je dit kunt laten aanpassen.

Wat is een energielabel?

In Nederland moet elke woning verplicht een energielabel hebben bij verkoop en verhuur. Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestaties van de woning. Een energielabel A++++ is het beste, gevolgd door,  A+++ tot G. Een hoge energielabel betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en een hogere woningwaarde. Sinds januari 2021 is dient een energieprestatie-adviseur langs te komen om de woning op te nemen voor het energielabel.

Hoe beïnvloeden zonnepanelen je energielabel?

Zonnepanelen wekken duurzame energie op, waardoor je minder stroom van het net verbruikt. Dit heeft een direct effect op de energie-efficiëntie van je woning. Hoe meer zonne-energie je opwekt, hoe lager je energieverbruik en hoe beter je energielabel kan worden. Andere voordelen van zonnepanelen voor je energielabel zijn:

 • Ze verminderen de CO2-uitstoot van je woning
 • Ze maken je huis toekomstbestendig en waardevast
 • In combinatie met andere maatregelen, zoals isolatie, is het effect nog groter
 • Minder afhankelijk van fossiele energie

Energielabel laten aanpassen na plaatsing zonnepanelen

Wil je na de installatie van zonnepanelen je energielabel laten aanpassen? Dan moet je een gecertificeerde energieadviseur inschakelen voor een nieuwe inspectie. Tijdens zo’n inspectie beoordeelt de adviseur je woning op verschillende punten, zoals:

 • De isolatie van dak, muren, vloer, ramen en deuren
 • Het verwarmingssysteem en warm water voorziening
 • Het gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen
 • Andere systemen aanwezig in de woning (ventilatie, koeling en etc.)

Hoeveel stijgt je energielabel met zonnepanelen?

Hoeveel je energielabel verbetert door zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan je huidige energielabel, de grootte van je zonnepaneelsysteem en het type woning. Gemiddeld kun je rekenen op een verbetering van 1 of 2 stappen in het energielabel. Enkele voorbeelden:

 • Een tussenwoning met 12 panelen kan van label C naar A gaan
 • Een hoekwoning met 12 panelen stijgt vaak 1 labelstap
 • Een vrijstaande woning zou met 12 panelen 1 stap omhoog kunnen

Hoe beter de basis van je woning (isolatie, glas, etc.) hoe meer impact zonnepanelen hebben. Met een goed geïsoleerd huis kun je met zonnepanelen de stap maken van label C of B naar A of zelfs hoger.

Een energielabel aanpassen na zonnepanelen?

Wij zijn gecertificeerde energielabel adviseurs voor bestaande woningen in Noord-Holland. Eenvoudig een energielabel aanpassen kan je door ons laten doen. Vraag onderstaand direct een energielabel aan of kom in contact met ons!

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook