Hoe kom ik aan een energielabel?

hoe kom ik aan een energielabel

Inhoudsopgave

Hoe kom je aan een energielabel voor je woning?

Ben je van plan je huis te verkopen of te verhuren? Dan heb je vast al gehoord dat je een geldig energielabel nodig hebt. Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om een energielabel aan te vragen wanneer je je huis verkoopt of verhuurt. Vroeger kon je dit energielabel simpelweg online aanvragen en kreeg je onmiddellijk het resultaat. Tegenwoordig is echter een bezoek van een erkende energieprestatie-adviseur aan je huis noodzakelijk, wat betekent dat het proces meer tijd in beslag neemt. Deze adviseur voert een inspectie uit in je woning en beoordeelt verschillende aspecten van jouw huis om onder andere de energie-efficiëntie en de warmteverlies te bepalen.

Maar hoe kom je daar nu eigenlijk aan? Geen zorgen, ik leg het je stap voor stap uit in dit artikel.

Lees ook: Wat is het invloed energielabel met de WOZ-waarde?

Wat is een energielabel?

Eerst even kort wat achtergrondinformatie. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Het loopt van A (heel zuinig) tot en met G (niet zuinig). Een zuinig huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Hoe kom je aan een energielabel voor jouw woning?

Het aanvragen van een energielabel

Stap 1: Zoek een erkend deskundige

Je begint met het zoeken van een erkend deskundige die het energielabel voor je woning kan vaststellen. Dit doe je eenvoudig via de website van de Rijksoverheid.

Stap 2: Verzamel de benodigde informatie

De deskundige heeft verschillende gegevens van je woning nodig, zoals het bouwjaar, type woning, en eventuele energiebesparende maatregelen die je hebt getroffen. Zorg dat je deze informatie bij de hand hebt.

Stap 3: Maak een afspraak

De deskundige komt bij je thuis om de situatie te beoordelen. Hij of zij zal de woning inspecteren en de nodige metingen verrichten.

Stap 4: Ontvang je energielabel

Na de inspectie verwerkt de deskundige alle gegevens en ontvang je jouw energielabel. Dit label is tien jaar geldig.

Waar kijkt een gecertificeerde adviseur naar?

  1. Bouwjaar van de woning – Het jaar waarin de woning is gebouwd.
  2. Type woning – Het soort huis, zoals een appartement, hoekwoning, rijtjeshuis, enzovoort.
  3. Soort glas – Het type beglazing dat in de ramen en deuren van de woning wordt gebruikt, bijvoorbeeld enkel glas, dubbel glas of HR-glas.
  4. Gevelisolatie – De mate waarin de buitenmuren van de woning geïsoleerd zijn om warmteverlies te voorkomen.
  5. Dakisolatie – De isolatie die is aangebracht in het dak van de woning.
  6. Vloerisolatie – De isolatie die onder de vloer is aangebracht om de warmte in de woning te behouden en energie te besparen.
  7. Soort verwarming & tapwatersysteem – Het type verwarmingssysteem dat wordt gebruikt in jouw huis.
  8. Soort warmwatervoorziening – De wijze waarop warm water wordt geproduceerd, bijvoorbeeld via een boiler, geiser, of een ander systeem.
  9. Ventilatiesysteem – Het systeem dat wordt gebruikt om frisse lucht in de woning te brengen en vochtige lucht af te voeren voor een gezond binnenklimaat.
  10. Zonnepanelen en zonneboiler – Duurzame technologieën die zonne-energie omzetten in elektriciteit (zonnepanelen) of warm water (zonneboiler) om de energie-efficiëntie van de woning  verbeteren.

Hoe kom ik achter het energielabel van mijn huis?

Stap 1: Check de database

De overheid heeft een online database waarin je kunt zoeken naar het energielabel van je huis. Ga naar deze website en vul je postcode en huisnummer in. Als het huis al een geregistreerd energielabel heeft, dan kun je het hier meteen zien.

Stap 2: Geen label gevonden?

Geen paniek als je geen label kunt vinden. Het kan zijn dat je huis nog niet beoordeeld is. In dat geval kun je een energieadviseur inschakelen. Deze professional beoordeelt je huis en kent een label toe. Wij kunnen je helpen met een energielabel in Noord-Holland als je onderstaand formulier invult.

Goedkoop energielabel aanvragen?

Bij Prisma Energielabels kun je energielabels verkrijgen voor bestaande woningen in Noord-Holland. Als jouw woning is gebouwd vóór 1 januari 2021, kun je bij ons terecht voor een erkend energielabel. Wij bieden een vrijblijvende offerte op maat voor jouw woning, omdat elke woning uniek is. We baseren de prijs op de specifieke kenmerken van jouw woning, zonder verborgen kosten. Als je vragen hebt over de kosten van een energielabel voor jouw woning of andere vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan voor je klaar om je verder te helpen.

Lees ook: Wanneer is een energielabel verplicht?

Vul onderstaand formulier om direct een energielabel aan te vragen.

Lees ook